Vannak épületek melyeknek az építészeti megjelenésében csak fából készült garázskapu képzelhető el. Beépíteni szoktak időnként más milyet is, de hát az összképileg olyan is. Szerintem az emberek többsége nem szeret olyan otthonban élni, ahol nincs meg az ő ízlése szerinti összhang egy minimális pénzügyi megtakarítás érdekében. Egy fa garázskapu mindig is szép dísze lesz a háznak.

Felmerül a kérdés, hogy mit kell tennünk ennek érdekében, hogy ez így is történjen. A fa garázskapu igényli az odafigyelést. Az elkészülte után évente legalább egyszer bútorápolóval át kell törölni miután a rárakódott portól, zsírtól letisztítottuk.

Az évek múlásával az eredeti festés veszít a fényéből, s mielőtt a teljes lakkréteg az enyészeté lesz a felületvédelmet meg kell újítani. Célszerű az eredeti festék fajtával és színkód alapján ezt elvégezni, hogy minél inkább közelítsünk az eredeti színárnyalathoz. Az egyes festések közötti időtartamot az égtáji elhelyezkedés nagyban meghatározza. Tapasztalataink szerint 6-8 évente célszerű a festék vastagság megújításáról gondoskodni így a kapunk mindig újszerű arcát mutatja a szemlélőjének.

 

A FA garázskapukat alapvetően a helyszínen újítjuk fel. Miután kiszereltük őket következik a takarítás és a fahibák javítása. Ezután kívül-belül a pácréteg felújítására majd a vastaglazúr kompresszoros felvitele következik. Ez után már csak a panelek visszaszerelése marad, melynek a végeztével a kapu eredeti pompájában tündököl.

A ki és a beszerelés során még i szoktuk cserélni az elkopott forgó, mozgó alkatrészeket, és meghúzzuk a csavarokat is.

Így a két festés között nagy valószínűséggel csak kisebb hibák fordulnak elő, melyek alig zavarják a használhatóságot.

 

Fa garázskapuk felújítása

Kapu karbantartása

Az ember által készített szerkezetek esetében még a legegyszerűbbek is igényelnek idő közönkénti foglalkozást. Ezzel minden esetben az üzembiztos működés ideje hosszabbítható, még akkor is ha csupán olajozásról vagy zsírozásról beszélünk. Az elmúlt években kialakult egyfajta téves nézet miszerint vannak karbantartás mentes szerkezetek. Ezekről azt kell tudni, hogy a beépített avulás elérése után mehetnek a kukába. Ez a folyamat a fogyasztói világ alapképlete vele együtt a legnagyobb környezetszennyező is.

A kapuk főleg a kényelmünket szolgáló motorizált változatok is szívesen veszik a törődést. Ennek hiányában, mint derült égből a villámcsapás mennek tönkre.

Holott csak a vak és a süket, azaz a gondatlan gazda nem vette észre a nagy rohanásban a csikorgást, a nyekergést a kattogást. Így csak idő kérdése, hogy viszonylag nagy baj történjen, mellyel az a fő gond, hogy a kényelemhez szokott életünk a változásokat nehezen viseli.

Még mielőtt bárki megijedne a karbantartások nagy részét szakmai ismeret nélkül is szinte bárki el tudná végezni. Ami hiányzik, azaz odafigyelés. A régiségben ezt úgy mondták „időt szentelek valamire.”   Manapság időt igyekszünk szakítani, ami egyre kevésbé megy, pedig automata kütyüinknek köszönhetően időmilliomosoknak kellene lennünk. A megoldás az lehet, hogy egy szimpatikus szerelőcsapatra bízni ezt a feladatot, hogy a nagy drága hibák ne következzenek be. Vagy ha ezt nem tesszük ne sziszegjünk a javítás várható ideje és összege hallatán. A tüneti kezelés, hasonlóan a saját egészségünknél tapasztaltak szerint már itt is egyed uralkodóvá vált, a jaj Istenem elromlott jajveszékeléssel együtt. A fából készült dolgokra fokozottan igaz a karbantartás szükségessége. A fa ugyanis természeténél fogva kitéve a Nap az eső a hideg a meleg változásának elkezd átalakulni földdé melyből vétetett. Szépségének, feladatának ellátása érdekében időről időre festeni kell, mely pénzbe kerül ugyan, de még mindig jóval olcsóbb lesz így is mintha újat kellene készítetni.

A faszerkezetek felületvédelmének sűrűsségét általában az égtáji elhelyezkedés a Nap és az eső behatásai készítik elő. A meglévő festékréteget a napsugarak bontják folyamatosan, míg az így szabaddá vált fafelületek nedvesen maradnak, belekap a gomba s a folyamat sokszor már meg sem állítható.

Vállalkozásunk rendelkezik a szükséges szerszámokkal kapuk, ajtók, kerítések festéséhez. S az elmúlt 30 év tapasztalatai is felvérteztek minket tudással az egyes esetek kezelését illetően. Forduljon hozzánk bizalommal.

 

Ügyvezetők:

Czékmási Csaba

Czékmási Gergő

Megrendelés:

Czékmási Gergő

+36/30-213-3189

 

E-mail cím: egyedifakapu@gmail.com

Tel: 06305941405

Cím: 2225 Üllő Gyár u. 77.